“Huippututkimusta niukkenevilla resursseilla” – NOT!

Hannu Katajamäki kirjoitti tänään HS:n pääkirjoituksessa erinomaisesti vallitsevan yliopistopolitiikan haitoista. Erityisesti tämä kommentti oli osuva:

Piiska paukkuu: vähenevillä resursseilla on oltava maailman paras. Tällainen pyrky on itsepetosta.

Yliopistomaailman ulkopuoliset eivät ymmärrettävästi voi usein käsittää, mistä kaikesta me tutkijat motkotamme – ja minkä vuoksi niukkenevat resurssit vaikuttaisivat muka tutkimuksen tasoon. Mitä sitten, jos Helsingin yliopisto esimerkiksi peruuttaa satojen tiedelehtien tilaukset?!

Avaan tilannetta konkreettisella esimerkillä, joka koskee juuri tätä tutkijanpolkuni hetkeä: olen kokoamassa yhdysvaltalaisen kollegani kanssa alamme johtavaan journaaliin PoLAR: Political and Legal Anthropological Reviewhin virtuaalista erikoisnumeroa ihmisoikeuksien antropologiasta – joka on myös oma erikoisalani.

Erikoisnumero koostuu journaalissa teeman ympärillä kuluneen kahden vuosikymmenen aikana julkaistuista artikkeleista. Lisäksi kirjoitamme siihen esipuheen, liitämme tutkijahaastattelun sekä kutsumme tutkijan kirjoittamaan loppupuheenvuoron.

Minun tehtäväni on hahmotella esipuhe. Tätä varten luonnollisesti minun tulee lukea kaikki artikkelit huolella. Mistäkö ne saan? Työ alkoi kuin tanssi: kirjauduin HYn sähköiseen kirjastoon, josta latasin artikkelit koneelleni.

Vuoden 2011 kohdalla homma tyssäsi: HYllä ei ole PoLARIn kanssa enää voimassa olevaa sopimusta. Näin kaikki sen julkaisemat artikkelit ovat poissa ulottuviltani – suomeksi sanottuna en pysty HYn tutkijana osallistumaan oman erikoisalani huippututkimukseen mitenkään. En edes silloin, kun minulla muutoin on kutsu ottaa tässä keskustelussa tärkeä rooli.

Mitkä ovat vaihtoehtoni? Pyytää kollegaltani kopiot artikkeleista tai liittyä Amerikan Antropologiseen seuraan jälleen – noin parinsadan euron vuosimaksulla. Molemmat vaihtoehdot tarkoittavat turvautumista omiin verkostoihini tai omiin rahoihini ohi HYn.

Tilanteen ironia: kun virtuaalinen numero julkaistaan, minun tietenkin tulisi raportoida se Tuhat-tietokantaan. Näin yksityisillä resursseilla toteuttamani ‘huipputuotos’ muuttuu osin HYn ‘omaisuudeksi’ – sikäli, että julkaisu edesauttaa osaltaan yliopiston kipuamista korkeammalle yliopistorankingeissa. Julkaisu painaa myös eri laitosten ja tiedekuntien sekä projektien arvioinnissa ja näin suoraan niiden saamassa rahoituksessa.

Suomeksi olemme siis tilanteessa, jossa tutkijoiden yksityisillä resursseilla yritetään tehdä tutkimusta, joka määritelmällisesti kuuluu julkisen instanssin eli yliopiston toiminnan piiriin.

Ja vieläkin ironisemmin: kun ‘huipputuotokseni’ julkaistaan, en HYn tutkijana edelleenkään pysty lukemaan sitä.

Voisiko tätä selkeämmin havainnollistaa: nykytila mättää ja pahasti – ja tällaisilla resursseilla on turha puhua minkäänlaisesta huipusta!

Advertisements

2 thoughts on ““Huippututkimusta niukkenevilla resursseilla” – NOT!

  1. Hei, Lehti on yhä saatavissa HY:n verkossa. Painetun lehden tilaus on päättynyt 2011, mutta e-lehti tulee edelleen. Katsausartikkelin tekeminen on siis toivoakseni mahdollista. Kokeile painaa S-linkkiä Helkassa (tietueen yläosassa), joka vie ns. SFX-valikkoon. E-muodossa lehti on vuodesta 1997 alkaen. Toivottavasti neuvostani on sinulle apua. Tarvittaessa ota yhteys osoitteeseen e-library@helsinki.fi.

    Like

    • Lämmin kiitos tiedosta! Hienoa, että yliopiston palvelut jalkautuvat näin notkeasti. Kiistatta tämä puhuu mukavaa kieltä siitä, että palvelujakin vielä on. Pääpointtiani tämä ei, surullista kyllä, muuta: lehtitilausten lakkautusten jälkeen kuvailemassani tilanteessa on yhä useampi. Minkä tiedän harmittavan kirjastolaisia enemmän kuin montaa muuta. Jatketaan siis yhteisrintamassa pimeitä aikoja vastaan! Yritin siis lukea lehtiä verkossa. Ainakin sieltä sain vastaani tiedon, ettei lehtitilausta enää ole eikä lehti ollut e-kirjastossa saatavilla. Mutta testaan vielä, saisinko artikkelit sittenkin – vaikka sainkin niistä kopiot jo kollegaltani. Kiitos vielä & mukavaa kesän jatkoa!

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s